kvalvika.jpg

blog

Kinnekulletåget - Sveriges vackraste tågluff

Kinnekulle västrafik tågluff kinnekulletåget

Texten är även publicerad på SJ.se/reseinspiration.

Vi tågluffar i miniatyrformat med Kinnekulletåget, längs Sveriges vackraste tågsträckning mellan Mariestad och Lidköping och besöker ett pärlband av pittoreska tågstationer. Den enkelspåriga järnvägen binder samman Kinnekulles byar och kulturminnen med Vänerns vatten och flera naturreservat. Vi äter förstklassig mat på Forshems Gästgiveri och Mellbygatans, båda fint omnämnda i White Guide. Inte minst vandrar vi i ett blommande kulturlandskap. Längs slingrande pilgrimsleder letar vi oss fram till Sveriges Grand Canyon och naturreservatet Munkängarna, doftande av ramslök. Resan börjar och avslutas på Kinnekullebanan. Utanför tågfönstret syns det blommande berget.

kinnekulle kinnekulletåget tågluff
äskekärr tågstation kinnekulle

“En plats ibland de märkvärdigaste i riket”, skrev blomsterkungen Carl von Linné om Kinnekulle. ”Denna ort är ljufligare än någon annan.”

Vi köper ett tredygnskort för 400 kronor var. Då kan vi hoppa på och av tåget som vi vill. Resan från Mariestad och Lidköping tar bara en timme om man åker den i ett sträck, men det tänker inte vi göra. Tåget går flera gånger om dagen och mellan flera stationer går det också att vandra. När vi rullar från Mariestad har vi inte ens bestämt var vi först ska kliva av.

Den drömmigaste stationen visar sig vara Trolmen med ett stationshus från 1895. Husets ägare, Nisse Nyqvist, möter oss i trädgården. Han visar dressinen som han har bevarat och klotter på stationsväggarna som vittnar om ett helt sekel. I väntkuren på perrongen finns en liten bokstuga. Här fyndar vi ny tågläsning. Eftersom Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri blev utläst på vägen hit lämnas den i utbyte.

kinnekulletåget-21.jpg
trolmen tåg skylt
kinnekulletåget-30.jpg
trolmen bok bibliotek tågluff tåg
Trolmens stationsbibliotek

Trolmens stationsbibliotek

“Förlovade midsommarafton 1923”, stationsklotter

“Förlovade midsommarafton 1923”, stationsklotter

Tidig morgon och tåget stannar i Hällekis. I stationshuset finns en liten butik som säljer ekologiska kläder och hudprodukter. Tre minuter därifrån ligger hantverksbyn Falkängarna med kaffestuga, museer och stenhus fyllda med slöjd-, bruks- och konstföremål. Här kan man bo över på vandrarhemmet, i en av lägenheterna i de gamla kulturhusen.

Ryggsäckarna är packade med regnjacka och apelsinjuice, ostsmörgåsar och äpplen. I Coop-butiken invid stationen finns kartor över områdets leder, men vi tappar snart bort oss och går efter eget huvud. Oavsett riktning löper vägen genom kohagar, över sommarängar och genom lummiga skogspartier.

 Dagens första mål är det stora stenbrotten, Sveriges eget Grand Canyon, ett 40 meter djupt kalkstenbrott. I stenväggen syns fossil av bläckfiskar och kräftdjur som levde för 400 miljoner år sedan och i mitten finns en liten fiskesjö med regnbågsöring. Härifrån transporterades förr i tiden kalk i vagnar på den gamla banvallen ner till Råbäcks hamn där det skeppades ut med skutor. Från kanten av brottet ser vi Vänern vid horisonten.

Hällekis
hällekis
tågluffa kinnekulle
picknick
stenbrottet hällekis
korp

Munkängarna var under lång tid slåtteräng som tillhörde Hellekis och Råbäcks herrgårdar. Delar av ängen gjordes under 1800-talet om till en engelsk park som var öppen för allmänheten. Det är svårt att beskriva vad som möter en när man kommer hit. Nästan alla svenska lövträd finns representerade och i gläntorna breder hav av vitsippor, nunneört och lundviol ut sig. När ramslöken blommar doftar hela skogen av vitlök – du känner doften långt innan du trätt in i lövsalarna. Här lever även hundratals arter svampar, lavar, insekter, örter och fåglar.

Vid skogskanten ligger Hellekis trädgårdscafé och kök. När vi fikat marängcitrontårta vandrar vi vidare mellan hästhagarna. En stig i skogen leder ner oss ner till Kinnekulle camping för ett dopp i Vänern. Här går det att bo i röda bodar vid strandkanten.

Vandringen från Hällekis till kalkbrottet och vidare till Munkängarna är inte särskilt lång. På eftermiddagen tar vi tåget från Råbäcks station. Den praktfulla stationen stod klar 1897, vackert smyckad med hörnpaviljonger av trä och utsirade järnräcken på taknockarna.

Munkängarna med blommande ramslök.

Munkängarna med blommande ramslök.

Fika på Hällekis Säteri.

Fika på Hällekis Säteri.

Tåg
råbäck
råbäck tågstation

Sedan 1564 har det serverats mat på Forshems Gästgivargård, det gula trähuset två minuters promenad från Forshems tågstation. Idag är nästan allt som Stefan och Mia Johansson lägger på tallriken närproducerat och ekologiskt. Deras ”Stora måltidsäventyr” inleds med välkomstdrink, följt av ammis, förrätt, hembakat bröd, soppa, fiskvarmrätt, granité, köttvarmrätt, ost, dessert och kaffe. Höjdpunkten är i sin enkelhet ramslökssoppan. Menyn ändras med säsongerna men du ska ha otur om du missar den. Ramslök växer förresten vilt på slätten utanför Karlslunds pensionat om hösten. Historien om pensionatet är starkt förknippad med järnvägen som kom till byn i slutet av 1800-talet. Fastigheten flyttades i och med det från torget i Lidköping för att erbjuda boende åt nykomna turister, liksom både lanthandel och konditori. Tidigare stannade tåget här i Gössäter. Nu erbjuder Anneli hämtning från stationerna i Forshem och Hällekis, liksom skjuts fram och tillbaka till Gästgivargården.

Forshems Gästgivaregård
Ramslöksoppa
På orten går pensionatet under namnet “Blå pensionatet”.

På orten går pensionatet under namnet “Blå pensionatet”.

Stationspersonal i Gössäter, 1892.

Stationspersonal i Gössäter, 1892.

Annelie hjälper gärna till med skjuts från tåget.

Annelie hjälper gärna till med skjuts från tåget.

karlslunds pensionat

Lidköping är en småstadsidyll med klassisk torghandel. Reser du dit måste du fynda Höganäs-koppar och Ostindia-assietter i Rörstrands gamla porslinsfabrik. Medan solen långsamt sjunker mot trädtopparna lunkar tåget fram förbi rapsfälten. I de äldre vagnarna kan man fortfarande öppna fönstren. När vi kliver av det folktomt och ensligt längs gatorna, snålblåst och nedsläckta butiksfönster. Känslan ändras först när vi kliver in vad som är både bar, vardagsrum och finkrog. På restaurang Mellbygatan avslutar vi vår resa med fantastisk jordärtskockskräm med löjrom, steamed buns med kyckling och koriander, lamm med äpple, aubergine och svartrot. Vi väljer bland över 100 sorter hantverksöl och upptäcker alkoholfria Mikkeller’s Weird Weather och Omnipollos Konx. Till efterrätt serveras en varm, friterad semla med vanilj, pistach och mandel. Om du kommer hit en varm sommarkväll rekommenderas den blommiga innergården.

raps tåg
raps
raps tåg
mellbygatan lidköping
restaurang lidköping
mellbygatan
mellbygatan
steamed bun

RESA HIT

Tågstationerna mellan Mariestad och Lidköping är följande: Mariestad, Lugnås, Äskekärr, Österäng, Forshem, Hällekis, Råbäck, Trolmen, Blomberg, Källby, Filsbäck och Lidköping. Ett tredygnskort kortar 400 kronor per person.

Kinnekulleleden och Pilgrimsleden är bara två av många leder som letar sig fram i området. Förslag på boenden Karlslunds pensionat, Kulturum bed & breakfeast och Falkängens vandrarhem. Både Kinnekulle camping och Filsbäcks camping ligger precis vid Vänerns strand och har fina badplatser.

Boende:
Pensionat Karlslund: pensionatkarlslund.se
Falkängen vandrarhem och hantverksby: falkangen.se
Kinnekulle camping: kinnekullecamping.se

Mat:
Forshems Gästgivaregård: forshem.se
Mellbygatans: mellbygatans.se

©Viggo Lundberg

Viggo Lundberg