kvalvika.jpg

blog

Vårvinter i Hudiksvall

I över 100 år har folk sagt Glada Hudik när de talar om Hudiksvall och staden är väl värd en resa. Här finns småstadskänslan men också närheten till naturen. För långhelger eller skollov är en stadsresa kombinerat med Dellensjöarna ett fint alternativ. Här bjuds kulturhistoria, mathantverk och vårvintrigt friluftsliv, men också några extra guldkorn för barnen i familjen. 

När vi rullar in i på stationen i Hudiksvall är det mitt på dagen och solen står högt på himlen. Stationshuset invigdes 1888 efter ritningar gjorda av SJ:s arkitekt Adolf Wilhelm Edelswärd.

Hudiksvall är en mysig hamnstad längs södra Norrlandskusten med promenadavstånd till allt. Mest känd är staden kanske för sin trähusbebyggelse, de röda sjöbodarna på båda sidor om Sundskanalen och Fiskarstan med byggnader från 1800-talets mitt. Det finns flera hotell att välja på i Hudiksvall centrum, men om man vill åt den riktiga Hälsingekänslan, bör man bo på Hälsingegård. ”Hälsingegårdar” är ett samlingsnamn för en rik variation av äldre och välbevarade bondgårdar. De är klassade som världsarv av Unesco eftersom de bär på ett stycke oumbärlig kultur- och byggnadshistoria.   

Det finns flera hotell att välja på i Hudiksvall men för att få den riktiga Hälsingekänslan rekommenderas att bo på en Hälsingegård. ”Hälsingegårdar” är ett samlingsnamn för en rik variation av äldre och välbevarade bondgårdar. De är klassade som världsarv av Unesco eftersom de bär på ett stycke oumbärlig kultur- och byggnadshistoria.   

Vi tar bussen från Hudiksvall centrum – det tar en kvart – och kommer fram till Ystegårn café och bistro. Det är en av få riktigt välbevarade fyrbyggda hälsingegårdarna, med anor från 1700-talet. Här samsas café, restaurang och gårdsbutiker med hållbar inredning, byggnadsvård och lokala hantverk. Precis utanför husknuten går det att kliva på i skidspåren. I ett av gårdshusen ligger Forsa Gårdsmejeri och intill hittar vi Ingegärd som tillverkar Hälsingesåpa i det egna såperiet. För barnen finns lekytor både ute och inne, med djur och natur runt knuten, och på sommaren anordnas musikkvällar, konstutställningar och marknader. Här samsas gamla hantverkstraditioner med museum och allmogeföremål från tre sekel.

Det yr av pudersnö när vi kommer till gården. Lyktor har tänts för vår skull och leder fram till en trätrappa som tar oss till gårdens bed and breakfast, en liten lägenhet, varsamt inredd med originaldetaljer från när gården byggdes.

Att få sova i en klassisk utdragssoffa och vakna till morgonsol som faller in genom handblåsta fönster är kanske i sig värt resan hit. Barnen vaknar tidigt och leker med lego på en ull-filt på golvet. Vi köpte en låda på Albins leksaker dagen innan – en leksaksaffär i Hudiksvalls centrum som, om man reser med barn, är väl värd ett besök.

Klockan nio serveras frukosten i restaurangen. Det har varit kallt under natten och vi får balansera över en istäckt gårdsplan för att mötas av kaffedoft och nybakta småkakor. Det serveras ljummet bröd och croissanter, charkuterier, frukt och bär. Tvååringen väljer havregrynsgröt med hjortronsylt och hon som är åtta fyller tallriken med hälsingefil.

Dagens utflyktsmål är barnens höjdpunkt och stadens barnboksfavortit: Mulle Meck. Centret ligger intill Hälsinglands Museum och är en inomhuslekplats där man kan meka med riktiga mojänger och molijoxer, leka med Mulles gula bil, ta en tur till månen med raketen eller varför inte hälsa på i Sam Scribblers tidningsverkstad och måla en teckning. I bilverkstaden hänger blåa mekar-byxor på rad och i lådorna finns riktiga verktyg. Pysselverkstaden är utrustad med snickarbänkar och brädstumpar, limpistoler och lådor med material för den som vill uppfinna något eget. En och annan farmor och morfar är här med förskole-lediga barn, och i cafédelen sitter föräldrar och dricker kaffe (kaffet och te ingår i inträdet!). Med tanke på hur enkelt det vore att bli kvar här en hel dag kan man förstå att besökstiden är begränsad till två timmar och vi får lova barnen att gå tillbaka också nästa dag, för att alls få med oss dem därifrån.

Några minuters promenad från Mulle Meck-centret ligger Fagerströms karamellfabrik. Redan på lite håll kan man känna doften från karamellröken som bolmar ur ett rör på tegelfasaden. Familjeföretaget drivs av tredje och fjärde generationen karamellkokare, ättlingar till grundaren Emma Fagerström, och karamellerna tillverkas från samma recept som för 100 år sedan.

I karamellboden står rad efter rad med färggranna godispåsar och genom en glasruta ser man in i kokeriet. Anders – barnbarn till Emma – står och knådar en stor röd karamellsmet och ut ur en maskin ramlar nykokta tomteklubbor. En av maskinerna har arbetat för familjen allt sedan 1938.

Att välja vilket godis vi ska köpa med oss tar en hel timme, vilket Anders menar är mer regel än undantag. Karamellboden är en tillitsbutik med generösa öppettider, 07–20 alla dagar, och de flesta blir kvar längre än de har tänkt sig. Det är både svårt och roligt att välja! När vi väl kommer därifrån är det med polkagrisar och lakritsklubbor, en stor påse ”Mor Emmas” och förstås karamellfabrikens klassiker: Bravokola.

Efter en promenad längs de kvällsupplysta sjöbodarna tar vi bussen tillbaka till boendet. Det är stjärnklart och ska komma att bli alldeles särskilt minnesvärd natt. I tystnaden och landsbygdens ostörda mörker stiger norrsken upp över hustaken.

Att få se norrsken på de här breddgraderna går inte att räkna med – men det är inte helt ovanligt heller. Ladda ned en norrskens-app, den förutspår möjligheterna så att du vet om det är värt att ställa sig på vakt, och sedan är det bara att ha tålamod. Vår dotter har hunnit somna men vi väcker henne, sveper en filt om henne och går tillsammans ut på skaren på fältet. Har man inte sett norrsken tidigare är det en chans som måste tas.

I Hudiksvall ges många möjligheter till friluftsliv. Under bra vintrar går det att åka skridskor eller längdskidor från stadskärnan ut på fjärden med den fria horisonten i öster. Intill staden finns även Hedebacken med tre nedfarter, pulkabacke och längdspår, och om lusten till friluftsupplevelser är större än så fortsätter man till Dellensjöarna.

Dellensjöarna består av två sjöar, Norrdellen och Sördellen, och i bakgrunden tornar de blånande Hälsingebergen. Här finns vandringsleder, skidspår och skridskoisar. För en barnfamilj som vill ha allt på samma ställe är Fönebo Camping värt en utflykt. Här ordnas korv- och hamburgergrillning om helgerna och för den som inte har skridskor med sig finns sparkar till utlåning för 25 kronor. På strandkanten står en iskarusell och intill bandybanan en trälåda med klubbor och bollar.

Om du hyr bil i Hudiksvall kan du åka båda sjöarna runt, och missa i sådana fall inte Farmhouse i Delsbo (champagneria och restaurang – testa deras pinsa med kronärtskocka och fänkålssalami!) och Avholmsberget (med bygdens vackraste utsikt). Längs väg 305 ligger Kubb-Skrubben. Det är en självbetjänings-låda fullproppad med nybakad kubb – men också tunnbröd, marmelader och andra delikatesser.

Innan vi sätter oss på tåget hemåt är det en ytterligare sak som behöver hinnas med: vi ska äta Hälsingeostkaka. Du hittar den på de flesta caféer och den är ett måste för den som är nyfiken på lokal matkultur. Den hälsingländska ostkakan är slätare än den småländska och traditionen påbjuder att den skärs i skivor och värms i ugnen tillsammans med grädde – innan den serveras med sylt eller saftsås. Ostkakan vi blir serverad är ystad på Forsa gårdsmejeri. Här har den tillverkats i tre generationer efter ett recept som förvaltats från husmor till husmor sedan 1500-talet. Mjölken de förädlar kommer från kossor som lever i små besättningar runt om i Forsabygden – vi tog en promenad och hälsade på några av dem – och mejeristan Johanna är flerfaldigt prisbelönt vid SM i mathantverk. Missa inte att köpa med dig inte bara ostkaka, utan också en bit kryddost och den mjuka kittosten Kittla, från deras gårdsbutik.


Viggo Lundberg