kvalvika.jpg

blog

Granö – trädhotell i skogslandet

🇬🇧 English

Granö ligger 7 mil från Umeå. I en vid cirkel bortom byn ligger Dorotea, Storuman och Skellefteå. När vi kommer dit har isen tystat älven och i skogen ligger snön. Här finns en vildmark som inte särskilt många har hittat fram till. Vi hör fågelkvitter och sorl från lunchgäster. Och ändå känns det som att tystnaden går att ta på.

Texten är publicerad på SJ.se/reseinspiration.

Vindeln kyrka, Västerbotten

Nattåget kommer till Umeå 06:13. Det är nästan tomt vid stationshuset, som stått stabilt i yrsnön sedan 1896. Det verkar som att staden fortfarande sover. Vi äter frukost på Kulturbageriet som öppnar tidigt för nattågsresenärer. Kaféet ligger på inomhustorget i kulturhuset Väven. Här samsas delikatessbutik, florist och fiskaffär med skaparverkstäder, Kvinnohistoriskt museum och kaffedrickande morgonjobbare. På stadsbiblioteket lånar vi några böcker till de närmsta dagarnas god natt-läsning. Sedan kliver vi på bussen. Till Granö är det bara en timme.

umeå
umeå_tågstation
Umeå_stationshus_2.jpg
Umeå stationshus, uppfört år 1896.

Umeå stationshus, uppfört år 1896.

Granö har under en lång tid kämpat med avflyttning. När skolan hotades av nedläggning gick byborna samman. Skolan räddades och några vänner startade Granö Beckasin. De vill att fler ska upptäckta naturen i Västerbotten. Men också skapa arbetstillfällen.

Huvudbyggnaden på nipan strax efter bron imponerar nog inte på någon. Det gör däremot de fågelnästen som svävar i tallarna. Här kan du bo på hotell i en trädkrona, blicka ut över skogen och stjärnhimlen. Frukosten hissas upp i en korg. Här finns även stugor, ekohotell och campingplats.

Du kan hyra bil i Umeå men det går fint att besöka Granö utan. Vill du laga din egen mat är det bara några minuters promenad till mataffären. Utbudet är inte så stort men de har en överraskande välsorterad ostdisk.

grano_backasin
grano_backasin
PULKA-94.jpg

Naturen här är både vild och tyst. Lite lågmäld. Och helt inpå knuten. Överallt ligger tjock fluffig nysnö. Det faller puderlätt, för att i nästa stund vräka ner. Anne tar oss med på en tur med snöskor och visar hur vi kan tala med träden, berättar om de komplexa nätverk som för samman granarnas och svamparnas rötter och hur de hjälper varandra att växa sig starka. Där vi först inte ser någonting ser hon tre sorters lavar och små insektshål under barken.

granö
sova_i_pulka
Anne, naturguie
liv
turskidor

På eftermiddagen lånar vi turskidor och ger oss ut på isen. I turpulkan har vi både barn, bröddeg och ved men tar oss aldrig till grillplatsen på andra sidan den lilla ön i älven. Det blir en paus med chokladtermos i solen istället. Väl tillbaka är bastun uppvärmd.

morgonljus
snöskor
badtunna
snöskor
istappar

Vi har en sprakande kamin i ryggen, Umeälven utanför fönstret. Till frukost blir det yoghurt och blåbär, croissanter med marmelad på hjortron och morot. På kvällen är stämningen i den lilla matsalen mer livlig. Det serveras karljohansvampsoppa med jordärtskocka och citroncrème. Långbakad rotselleri med hasselnötter och getostcrème. Eller älggryta med porter och svartvinbär. Och så ingefärspäron med glass på det.

Från oktober till mars är chansen störst att se norrsken. Med appen Aurora Forecast får du detaljerade norrskens-prognoser, timme för timme. Vi har bokat in oss på en sen kvällstur men molnen ligger täta. Vi dricker kaffe istället. Och lägger ett 200-bitarspussel.

svarta vinbär
förrätt

Prick klockan nio står vi redo på Spruce Island Husky’s bakgård. Bea och Juliane förser oss med varma kläder och stövlar. Sedan hjälps vi åt att spänna för slädarna. Vi kör hundspannen själva och det blir snabbt flåsigt i uppförsbackarna. Det är på alla sätt sagolikt att glida fram i trollskogen. Grenarna dignar av snö och det går dimslöjor över sjön. Halvvägs gör vi upp en eld, dricker kaffe och äter kakor. Pulsar i midjehög snö bakom en gran för att kissa. Stampar värme i nedkylda fötter. På hemvägen somnar fyraåringen nedbäddad bland ullfiltar, vyssad av glada hundskall.

Ett tips är att köpa med sig värmepåsar med kemisk värme. De kostar inte många kronor och kan användas flera gånger. I skon eller vanten jagar den snabbt bort kyla.

hundsläde
Spurcehusky
valpar-1.jpgvalpar
kaffepanna
hundspann

Tallbergsbroarna sträcker sig över en djupt skuren fåra i Öreälven. Det ståtliga brolandskapet berättar en hundraårig järnvägshistoria. Den första bron byggdes för att stambanan skulle kunna dras norrut 1891. Stålet var i tiden och möjliggjorde en imponerande sträckning på 180 meter. När ångloken blev kraftigare höjdes kraven på hållfasthet och bron från 1919 byggdes i armerad betong, 140 meter nedströms. Bågspannet mäter 90 meter över älven. Den mest eleganta av de tre är i både stål och betong, färdigställd 1994. Med sina 338 meter är det den längsta bron på stambanan genom övre Norrland. 

En vandringsled lotsar dig genom landskapet. Om du vill äta matsäck finns en timmerstuga vid älvkanten. På den första bron får man gå, den är numer omgjord till vägbro. När vi kommer dit är det skymning och över himlen breder faktiskt ett tunt, grönt dis ut sig.

tallbersbroarna
tallberg-1.jpg
brofäste

Att resa med nattåg känns lite som att förflyttas i tiden. Konduktören prickar av resenärerna med papper och penna. Och det är ett bekvämt sätt att resa med barn. Fyraåringen är överlycklig, hon har pratat om det här i flera veckor. Vi har med oss kvällsmackor, en ljusslinga för kojbygge och ett tunt tyg att hänga för hennes säng om hon somnar innan oss. Pyjamas och tandborste ligger överst i väskan så vi slipper välta upp allting i kupén.

Många liggvagnar har ett gömt bagageutrymme. Leta efter en lucka i början eller slutet av vagnen. Där kan du rulla in en hopfälld barnvagn. Att resa med bärsele är praktiskt om barnet är mindre.   

Med appen SJ Labs kan du se exakt var tåget är. Praktiskt om det är förseningar och roligt när man är ombord.

Med appen SJ Labs kan du se exakt var tåget är. Praktiskt om det är förseningar och roligt när man är ombord.

sj-1.jpg
nattåg

ÅKA HIT

Tåget från Göteborg avgår klockan 18:34 (nattåg 72), från Stockholm klockan 21:12 (nattåg 92) och ankommer till Umeå C klockan 06:13. Bistron är öppen till 22:45 på kvällen.  

På hemvägen avgår tåget från Umeå C klockan 21:13 (nattåg 91) och ankommer till Stockholm klockan 06:38 och till Göteborg klockan 10:25. Du har möjlighet att ligga kvar i Stockholm till 07:00 på morgonen. 

 Om du reser norrifrån kan du resa till och från Umeå med dagtåg och välja på flera olika avgångar. Tåget avgår exempelvis från Kiruna 10:41, från Boden 13:53 och ankommer till Umeå C 17:05. Från Östersund till Umeå tar det cirka 4 timmar.

Bussen från Umeå C till Granö tar en timme och kan bokas med SJ. Du kan även kliva av tåget i Vindeln. Granö Beckasin kan ordna upphämtning vid stationen.

PULKA-69.jpg

©Viggo Lundberg